Η πυξίδα των συναισθημάτων

emotionsΔεν είναι για όλους το ίδιο εύκολο να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους. Ακόμα πιο δύσκολο είναι και εντοπίσει κανείς την διαφορά ανάμεσα στα συναισθήματα. Είναι θυμός ή ενοχή αυτό που νιώθω; 

Ακόμα μια έρευνα επιβεβαιώνει την σημασία στης συναισθηματική νοημοσύνης στην ζωή μας. Η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς και να διακρίνει μεταξύ των αρνητικών συναισθημάτων του βοήθα στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση τους και στην καλύτερη διαχείριση της κατάστασης που τα δημιούργησαν.

Από πρόσφατη μελέτη* του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science προέκυψε πως άτομα με κλινική κατάθλιψη δυσκολεύονται περισσότερο να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών αρνητικών συναισθημάτων σε σχέση με τα υγιή άτομα.

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη βιώνουν έντονα συναισθήματα λύπης, θυμού, απογοήτευσης, άγχους σε βαθμό που παρεμποδίζουν την καθημερινότητα τους και επιβαρύνουν την λειτουργικότητα τους. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας «Είναι δύσκολο να βελτιώσει κανείς την ζωή του χωρίς να γνωρίζει αν είναι θυμωμένος ή λυπημένος. Είναι σαν να μην έχει κανείς μετρητή της βενζίνης στο αυτοκίνητο του. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσει πότε θα πρέπει να εφοδιάσει το όχημα του.» Η μελέτη αυτή σκοπό είχε να μελετήσει τον «μετρητή συναισθήματος» και κατά πόσο  είναι το ίδιο ακριβής και ευαίσθητος σε άτομα με και χωρίς κατάθλιψη. Τα άτομα με κατάθλιψη έτειναν να αναφέρουν συχνότερα ανάμεικτα και μπερδεμένα αρνητικά συναισθήματα. Αντίθετα τα υγιή άτομα ήταν σε θέση να διακρίνουν μεταξύ των αρνητικών συναισθημάτων. Το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει με τα θετικά συναισθήματα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα μπορούσαν να διακρίνουν ανάμεσα στα θετικά τους συναισθήματα στον ίδιο βαθμό.

Το πρακτικό συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή την μελέτη;

Είναι πραγματικά χρήσιμο και ωφέλιμο να είμαστε πιο ακριβής όταν αναφερόμαστε στα συναισθήματα μας. Χρειάζεται να τα διαχωρίζουμε ώστε να καταφέρουμε να τα αντιμετωπίζουμε και να τα διαχειριστούμε. Αποφύγετε να λέτε «δεν είμαι καλά», «είμαι χάλια». Γίνεται πιο συγκεκριμένος. Είναι θυμός, ντροπή ή φόβος αυτό που νιώθετε ή κάποιο άλλο συναίσθημα; Τα συναισθήματα μας δημιουργούνται για κάποιο λόγο και συχνά μας μεταφέρουν κάποιο πολύτιμο μήνυμα. Αν τα αγνοήσουμε ή τα κουκουλώσουμε δεν θα μπορέσουμε να αντλήσουμε από την σοφία τους. Είναι μια πυξίδα που μας δείχνει το δρόμο της καρδιάς, από  τον οποίο συχνά παρεκκλίνουμε. Ας τους δώσουμε την σημασία που του αρμόζει για να έχουμε την ζωή που μας αξίζει.

*Demiralp Ε. Distinguishing Between Negative Emotions - Feeling Guilty Versus Feeling Angry." Medical News Today. MediLexicon, Intl., 26 Sep. 2012. 

Διαβάστηκε 741 φορές