Το δώρο της αποδοχής

Η καλή ψυχική υγεία είναι συνυφασμένη με την αποδοχή της πραγματικότητας. Για να ζούμε καλά χρειάζεται να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, την δουλειά μας, το σπίτι μας, την οικογένεια μας, τα παιδιά μας, τα συναισθήματα μας, τα ελαττώματα μας.

Στην περίπτωση που δεν θέλουμε, δεν μπορούμε ή απλά αρνούμαστε να αποδεχτούμε κάποιο κομμάτι της ζωής μας είναι καλό να το διερευνήσουμε περισσότερο και αν μπορούμε να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε επίγνωση όσων υπάρχουν γύρω μας αλλά και μέσα μας. Αν αποδεχτούμε ότι είμαστε άνθρωποι που κάνουν λάθη, που έχουν πάθη και αδυναμίες, που έχουν ελαττώματα και προτερήματα, που έχουν επιθυμίες και ικανότητες, συναισθήματα κάθε είδους, ανάγκες και ελλείψεις, ευθύνες και δικαιώματα, τότε θα μπορέσουμε να ζήσουμε πιο κοντά στον εαυτό μας, στους γύρω μας, πιο κοντά στη χαρά!

Πολλοί αρνούμαστε ή δεν έχουμε μάθει να ακούμε το σώμα μας, αλλά ούτε και την καρδιά μας. Κι αυτό είναι ένα δώρο που χρειάζεται δουλειά για να αποκτηθεί, χρειάζεται προσπάθεια και πάνω από όλα θέληση και υπομονή.

Όταν αποδεχτούμε την πραγματικότητα και προσπαθήσουμε να δούμε τις καταστάσεις, τον εαυτό μας και τους άλλους από πολλές και διαφορετικές πλευρές τότε θα είμαστε πιο έτοιμοι να εστιάσουμε στα θετικά που συμβαίνουν στη ζωή μας. Οι περισσότεροι από μας στεκόμαστε στα στραβά που συμβαίνουν, στο πόσα λάθη κάνουν οι γύρω μας, στις αποτυχίες μας κι έτσι απομονωνόμαστε. Πότε ήταν η τελευταία φορά που πραγματικά γιορτάσατε με την καρδιά σας μια επιτυχία σας;

Η αποδοχή μας φέρνει πιο κοντά στην έκφραση, η οποία συμβάλλει στην επικοινωνία και την δημιουργία και έτσι η ζωή μας γίνεται πιο γεμάτη και νιώθουμε περισσότερο ικανοποίηση.

Μοιάζει να είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο πολύτιμο είναι το παρόν. Συνήθως καταναλωνόμαστε στο παρελθόν και το μέλλον. Είναι όμορφο να αναπολούμε το παρελθόν μας και να φροντίζουμε για το μέλλον μας. Όμως είμαστε εδώ για να ζούμε το παρόν. Είναι γεγονός πώς το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε το μέλλον να προβλεφθεί, το μόνο που είναι στο χέρι μας, το πιο χειροπιαστό είναι το παρόν, αυτό που ζούμε σήμερα.

Μην περιμένετε λοιπόν μια ξεχωριστή μέρα για να φορέσετε το αγαπημένο σας φόρεμα, γιατί σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Τι περιμένετε για να πάτε μια βόλτα στην παραλία; Τι περιμένετε για να δείτε την παράσταση που έχετε τσεκάρει απ’ το Σεπτέμβρη;

Η σημερινή μέρα όπως και η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή, είναι απόλυτα μοναδική γιατί δεν θα’ ρθει ποτέ ξανά. Δώστε στον χρόνο σας τη σημασία που του αξίζει!

Διαβάστηκε 795 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Απριλίου 2012 11:33
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κακοποίηση Behavioral Problems in Children »